Kan halsont orsakas av visdomständer?

Halsont är ett vanligt förkylningssymptom, men vad många inte vet är att det också kan vara ett tecken på en irriterad eller inflammerad visdomstand. Om du upplever smärta eller irritation i en visdomstand och samtidigt har ont i halsen kan besvären mycket väl vara relaterade till varandra. Här är några saker som kan vara bra att veta när det kommer till visdomständer och halsont.

Foto: Unsplash


Visdomständerna växer vanligtvis fram någon gång mellan 17-25 års ålder och hos vissa saknas det tillräckligt med utrymme i käken för tänderna att tränga igenom. Det skapar ofta smärta och obehag.

När en visdomstand inte växer fram ordentligt kan den täckas av tandkött, vilket gör det svårare att hålla rent och därmed ökar risken för en infektion. Det innebär också att bakterier kan komma att sprida sig nedåt halsen och därmed orsaka halsont. Sjukdomsförlopp är oftast förknippat med visdomständer i den nedre käken.

Det första steget när du känner av en irritation eller smärta i någon av dina visdomständer är därför att vara extra noggrann med munhygienen för att hålla bakterier och matrester borta. Borsta tänderna minst två gånger om dagen, använd tandtråd och lägg gärna till en bakteriedödande munskölj i din dagliga rutin.

Om du trots det misstänker att en visdomstand har blivit inflammerad finns det, förutom halsont, även andra symptom att vara uppmärksam på. Dessa är:

  • Smärta och svullnad kring käken
  • Svårigheter att tugga, svälja och gapa
  • Varbildning
  • Känslighet mot varm eller kall mat
  • Feber eller frossa

Kontakta en tandläkare om du har något av dessa symptom. Det bästa och mest effektiva sättet att bli av med besvären är vanligtvis att dra ut den inflammerade tanden.