✕ Stäng

Vad beror halsont på?

Halsont kan bero på många olika saker. Exempelvis förkylningar som sätter sig i halsen, halsfluss, körtelfeber eller överansträngda stämband.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Senast uppdaterad 21 september 2015

Vad beror halsfluss på

Förkylning

En vanlig förkylning orsakas av virus angriper ofta näsa, svalg och/eller hals. En förkylning kan orsaka halsont. Vuxna får i genomsnitt två förkylningar per år som ofta läker ut efter några dagar upp till några veckor. Däremot får personer som har nedsatt immunförsvar, astma eller andra kroniska lungsjukdomar ofta mer långdragna förkylningar. Läs mer…

Halsfluss

Halsfluss beror på streptokockbakterier som sätter sig på halsmandlarna.

Symptomen för halsfluss är mycket ont i halsen, feber och svullna halsmandlar. Du kan med andra ord känna dig mycket sjuk. För att undvika att bli smittad är det viktigt med god handhygien. Oftast insjuknar du på våren eller hösten med en inkubationstid på två till fyra dagar.

Ibland kan du bli frisk från halsfluss enbart med hjälp av kroppens egna försvar. Men om du har allt för jobbiga besvär bör du söka vård för att hjälpa kroppen på traven. Läs mer…

Körtelfeber

Körtelfeber är en virussjukdom orsakad av viruset Epstein Barr. Sjukdomen sätter sig på halsmandlarna och i svaljet vilket orsakar halsont.

Symptomen liknar de för halsfluss, däremot ger körtelfeber även en påverkan på både levern och mjälten vilket gör sjukdomen mer allvarlig.

Om du är oförsiktigt med fysisk aktivitet kan körtelfeber i allra värsta fall leda till en brusten mjälte. Uppsök läkare om du får mycket ont i halsen, hög feber, svullna halsmandlar och lymfkörtlar samt dålig andedräkt. Läs mer…

Överansträngda stämband

Har du fått halsont på grund av överansträngda stämband är det bästa rådet att vila stämbanden genom att inte prata, viska eller skrika. Många tror att viska gör att stämbanden inte blir lika ansträngda, men faktum är att viskningar anstränger stämbanden mer än att prata.

Senaste Nytt